local_library Bibloteka Publiczna w Ożarowie Mazowieckim

7 czerwca 2023 roku o godz. 10.00 ponad 400 tys. młodych osób z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Chcieli obalić stereotyp i pokazać, że lubią czytać. Przy okazji próbowali pobić ustanowiony dwa lata temu rekord 459 409 osób czytających w tym samym momencie.

Miejscowość: Ożarów Mazowiecki

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00-11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: Boisko Szkoły Podstawowej w Duchnicach

Filmy z akcji:

Po rozdaniu numerów "startowych" wszystkim uczestnikom akcji (zarówno uczniom Szkoły Podstawowej w Duchnicach, jak i osobom spoza szkoły) powitaliśmy uczestników, powiedzieliśmy kilka słów o akcji. Następnie przez 10 minut młodzież czytała. Był też czas na prezentacje przygotowanych plakatów, przebrań związanych z ulubioną książką. Happening zakończyliśmy wspólnie zatańczoną zumbą z książkami.